Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2019

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΑΙΣΘΗΤΗΡΑ NTC



ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ  ΟΧΗΜΑΤΩΝ
ΜΑΘΗΜΑ ΜΕΚ 2
ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΨΥΞΗΣ
ΠΙΝΑΚΙΔΑ DL AM 31 ΑΙΣΘΗΤΗΡΑΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑ
Ο αισθητήρας είναι τύπου NTC (αρνητικού συντελεστή θερμοκρασίας), που σημαίνει ότι η τιμή της αντίστασης του μειώνεται όσο αυξάνει η θερμοκρασία του ψυκτικού υγρού.
Α. Έλεγχοι
Η μόνη δυνατή μέτρηση που μπορεί να γίνει στην πινακίδα είναι η μέτρηση της αντίστασης σε διάφορες θερμοκρασίες με το διακόπτη S4.
1. Έλεγχος ωμικής αντίστασης Ο έλεγχος γίνεται με ψηφιακό Ωμόμετρο στην κλίμακα μέχρι 20ΚΩ.
Αναλύουμε τους κανόνες σωστής ωμομέτρησης: κύκλωμα εκτός τάσης και ο αισθητήρας εκτός κυκλώματος.
Υπενθυμίζουμε: α. ότι δεν έχει νόημα η πολικότητα των ακροδεκτών του οργάνου για τη μέτρησή μας. β. ότι κατά τη μέτρηση, αντικανονικές τιμές είναι το άπειρο [∞] και το μηδέν [0] και αναλύουμε τα διαγνωστικά συμπεράσματα από αυτές.
Συνδέουμε τους ακροδέκτες του οργάνου στις μπόρνες πράσινες μπόρνες B4a και B4b. Μεταθέτοντας το διακόπτη S4 στις διάφορες θέσεις του, ζητάμε από τους μαθητές να συμπληρώσουν σε Φ.Ε. τον παρακάτω πίνακα.
Α/Α ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΓΡΑΦΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
1 -20°C 14,91ΚΩ
2 0°C 5,55ΚΩ
3 20°C 2,72ΚΩ
4 50°C 0,80ΚΩ
5 80°C 0,30ΚΩ
Εάν θέλουμε να εμβαθύνουμε, ζητάμε από τους μαθητές να σχεδιάσουν την καμπύλη που προκύπτει από τις μετρήσεις που έγιναν και να τη συγκρίνουν με μία πραγματική.
Μπορούμε ακόμα να επαναλάβουμε τη μέτρηση της αντίστασης στους 50°C και στους 80°C με μικρότερη κλίμακα στο Ωμόμετρο, οπότε οι τιμές διαμορφώνονται στα 815Ω και 328Ω,
αντίστοιχα. Με τις μετρήσεις αυτές αναλύουμε την έννοια της διακριτικής ικανότητας του οργάνου μέτρησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου